top of page

Asijská kuchyně: Tipy na TOP jídla

Asijská kuchyně je jako tajemná džungle plná exotických chutí. Najdete tu smažené nudle, sushi i kung-pao s rýží, ale také mnohem víc!

Chcete se vydat na kulinářskou cestu do Asie? Pak se podívejte na náš seznam TOP jídel z tohoto kontinentu. Ale pozor! Varujeme vás, že vás během čtení může chytnout slina!

Čína


Asi vás nepřekvapí, že se tradiční čínská kuchyně řadí mezi nejzdravější na světě. Většina jídel se totiž skládá z čerstvé zeleniny, masa, mořských plodů, bylinek a koření. Číňané jen zřídka jedí konzervované či mražené potraviny.

A základem téměř každého jídla je samozřejmě rýže nebo rýžové nudle.

Pro zajímavost: Věděli jste, že zmrzlina není objevem západu, ale jedná se o objev, jež má kořeny právě v Číně? Podle dochovaných informací čínskému císaři Cheng Tangovi prý chutnala natolik, že ji držel jako královské tajemství, dokud do Číny nepřišel Marco Polo a nerozšířil tento nápad do Itálie.

  • Mimochodem, do Západní Číny se chystáme i příští rok! Podél nejslavnější spojnice dějin, městy, horami a pouští z císařského Čchang-Anu za Dlouhou zeď a Nefritovou bránou až do čínského Turkestánu! V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat a vydejte se na tuto dobrodružnou výpravu s námi!


Nyní dost o faktech a pojďme se podívat na tradiční čínské jídlo, které byste měli ochutnat, když budete mít příležitost.

Chow mein




Chow mein je chutné a syté jídlo, které je ideální pro rychlý oběd nebo večeři. Skládá se z restovaných nudlí, zeleniny a někdy se přidává i maso nebo tofu.

V průběhu staletí byly v mnoha oblastech Číny vyvinuty variace chǎomiàn (což v překladu znamená „smažené nudle“), které se liší podle regionu a restaurace.

A jaké jsou tipy pro jeho přípravu?

Aby byly nudle křupavé, mohou být před restováním osmahnuty na suché pánvi. Pro pikantnější chuť je vhodné do zálivky přidat chilli papričky a při podávání se pokrm může ozdobit nasekanou jarní cibulkou nebo koriandrem.

Proč je toto jídlo na našem seznamu? Protože se nejedná o nic složitého, ale rychlého a chutného, co si může připravit doma každý z nás!

Peking duck (Pekingská kachna)




Ta na našem seznamu zkrátka nemůže chybět. Vždyť Peking duck byl původně pokrm vyhrazený jen pro čínské císaře! I proto je jedním z nejslavnějších jídel pekingské a mandarínské čínské kuchyně s více jak 400 letou historií.

Ve své klasické podobě pokrm vyžaduje specifické plemeno kachny s bílým peřím, které má minimum pohybu (aby toho bylo docíleno, chová se v malých klecích). Díky tomu je jejich maso tučné a dosahuje té nejvyšší kvality!

Bohatá chuť jemného kachního masa a křupavé kůže se dobře snoubí se slanými, kořeněnými tóny omáčky hoisin. Tradiční pekingská kachna je známá po celém světě pro časově náročnou a složitou metodu, která se používá k získání extrémně křupavé kůže a jemného masa.

Japonsko

Tradiční japonská kuchyně využívá čerstvé suroviny z místních zdrojů a využívá speciální techniky vaření a kuchyňského náčiní. Místní pokrmy jsou proslulé také tím, že jsou zdravé s nízkotučnými nebo nízkosacharidovými přísadami.

Můžete namítnout, že přeci taková tempura je smažená a ne příliš dietní. To ano, ale Japonci takový typ jídla nejedí pravidelně, jen příležitostně. Co na jejich jídelníčku ale nemůže chybět jsou syrové ryby třeba v sushi, nebo v podobě sašimi, a fermentované potraviny.

Když už jsme se dotkli toho sushi, možná vás překvapí, že toto tradiční japonské jídlo nepochází tak docela z Japonska, ale z Číny. Do Japonska se totiž dostalo až v osmém století.

I zemi vycházejícího slunce máme na seznamu často navštěvovaných destinací. Pokud vás místní kuchyně láká, neváhejte se k nám přidat a společně s námi ochutnat nejlepší speciality.


Okonomiyaki



Možná se ptáte, co to na obrázku vlastně vidíte?Okonomiyaki je druh zelné placky, které se někdy přezdívá japonská palačinka nebo japonská pizza.

Ochutnat můžete hned dvě varianty. Jedna je z Ósaky a druhá z Hirošimy.

V Ósackém stylu se všechny ingredience smíchají a společně vaří. V hirošimském jsou ingredience vrstvené jako dort.

Mezi základní ingredience k jeho přípravě patří bílé zelí, vejce a mouka.

A proč je tento pokrm na našem seznamu? Jedná se o populární jídlo po celém Japonsku! U nás sice není tolik známé, ale pokud budete mít příležitost, doporučujeme vám ho ochutnat. Určitě si pochutnáte!


Miso Soup



Miso Soup je japonská polévka vyrobená primárně z miso pasty, vývaru dashi a dalších přísad, jako je zelenina, mořské řasy a tofu.

Jedná se o stravu bohatou na probiotika, která snižují produkci špatných bakterií, zlepšují krevní oběh a posilují imunitní systém.

Polévka vám může pomoci zotavit se z infekcí a snížit potřebu antibiotik. A navíc je také velmi chutná!

●     Inspirujte se, co v Japonsku neminout, v našem článku Japonsko: Zajímavá místa, která musíte vidět.

Jižní Korea

Korejská kuchyně je jednou z nejrozmanitějších a nejchutnějších na světě. Je založena na čerstvých surovinách, aromatických kořeních a fermentovaných potravinách. Fermentace je jedním z klíčových prvků tamní kuchyně. Například kimchi, tradiční korejská příloha k jídlu, je v korejských restauracích podáváno automaticky ke každému jídlu zdarma.

Pokud jste ještě nikdy nevečeřeli s Korejci, možná vás překvapí, že jejich jídelní stůl vypadá, jako by se na něm konala párty. Je plný různých variací pokrmů a barev.

Na rozdíl od západních jídel, která se podávají ve více chodech, je korejské jídlo podáváno dohromady, přičemž se počet banchanů a příloh pohybuje kolem 5 až 12 druhů (banchany jsou malé misky s různými přílohami, jako je kimchi, zelenina, polévka nebo omáčka). Odejít od takto zaplněného stolu, aniž byste ochutnali vše, co je naservírované, není takřka možné!


Pokud máte možnost, určitě se vydejte do Jižní Koreje a ochutnejte místní kuchyni na vlastní kůži. Je to zážitek, na který nezapomenete.

Bibimbap


Kombinace rýže či nudlí, zeleniny a masa? To je Bibimbap! Nejstarší historické záznamy o něm pocházejí z konce 19. století. A proč je tak oblíbený?

Jednak pro svou snadnou přípravu. Stačí smíchat rýži či nudle, maso, různé druhy zeleniny, pikantní pastu z červené papriky, přidat na vrch vejce a máte hotovo! Jedná se přitom o pestré a barevné jídlo s lahodnou chutí. Je výživný a pomáhá s trávením i spalováním tuků.

Tteokbokki



Tteokbokki je dušené jídlo z nakrájených rýžových koláčků, masa, vajec a koření.

Tento tzv. korejský pikantní rýžový dort je jedním z nejoblíbenějších pouličních jídel v Koreji. Historicky se objevoval na stolech šlechticů a členů královského dvora. Ale po korejské válce v 50. letech 20. století se receptura trochu pozměnila a stalo se z něj oblíbené pouliční jídlo.



Jordánsko

Každá země má své vlastní tradice a kulturu. A u Jordánska tomu není jinak. Protože se jedná o zem, ve které tvoří drtivou část obyvatel muslimové, jen stěží v restauraci narazíte na šunku nebo alkoholické nápoje (pokud se nejedná o hotely s 5 hvězdami).

Jestli se chystáte na gurmánský zážitek, čeká vás kuchyně ovlivněná mnoha různými kulturami, včetně arabské, turecké, syrské a perské.

Ochutnat tu můžete kuskus nebo třeba falafel, a také skopové či jehněčí maso. Na každém rohu je k dostání kebab, který byste měli v případě návštěvy také zkusit.

  • Vyrazte s námi do Jordánska na Silvestr! Těšit se můžete na skalní města Nabatejců, křižácké hrady a římská města, ranou islámskou architekturu a poezii pouště mezi Mrtvým a Rudým mořem.

Mansaf

Mansaf je nejoblíbenější jordánský pokrm. Dokonce je tak oblíbený, že je místním zvykem ho jíst každý pátek! Připravuje ze skopového masa, cibule, česneku, bobkového listu a sušeného jogurtu z kozího mléka zvaného džamíd.

Hotový se podává s vařenou rýží, bulgurem a pitou a dochucuje se kořenící směsí baharat, praženými mandlemi nebo piniovými oříšky. Mansaf je lahodné jídlo, ale jak už ingredience napovídají, také dost tučné. Proto, když ho budete jíst poprvé, dejte si jen menší porci.


Fattet hummus

Jakou explozi chutí dokáže vyčarovat hummus, arabský chléb s trochou olivového oleje a citronovou šťávou? Tomu neuvěříte, dokud sami neochutnáte.

Tradičně je tento pokrm připravován pro zvláštní příležitosti, jako jsou svatby, oslavy a návštěvy významných hostů. V současné době se ale stále častěji konzumuje jako běžný pokrm.

Irák


Irácká kuchyně je velmi podobná arabské, jen se zde používá o špetku více koření. Mezi hlavními ingrediencemi nechybí pšenice, ječmen, rýže a datle.

Nejběžnějším masem jsou ovce a kozy, ale jí se také jehněčí, krávy, slepice, ryby a někdy dokonce i velbloudi. Maso se obvykle krájí na nudličky, vaří se s cibulí a česnekem nebo se umele a dušené podává s rýží.

V Iráku je zvykem, že se před každým jídlem podává silná káva nebo čaj a hlavní chod je obvykle podáván až v polovině odpoledne.

Masgouf


Chcete ochutnat tradiční iráckou kuchyni? Tak to vyzkoušejte Masgouf. Je to pokrm z ryby, který se konzumuje po celém Iráku a je často označován jako národní jídlo.

Ryba používaná k přípravě masgoufu je obvykle sladkovodní kapr, který se namotá, marinuje, napíchne na špízy a poté se griluje na otevřeném ohni.

Vzhledem k velikosti kapra se masgouf běžně sdílí mezi rodinou a přáteli. Obvykle je doprovázen čerstvě upečeným chlebem naan, rajčaty, grilovanou zeleninou a cibulovou omáčkou.

Tepsi baytinijan


Tepsi baytinijan je důkazem bohatého kulinářského dědictví Iráku. První zmínky o něm pocházejí ze 13. století, ale recept je s velkou pravděpodobností mnohem starší.


Původně byl tento pokrm připravován z chudších surovin, jako je ječmen a fazole. Postupem času se však jeho recept změnil a začaly se používat i dražší ingredience, jako je lilek, rajčata a maso. Nejčastěji se podává při slavnostech a rodinných setkání.

Írán

Íránská kuchyně, často také nazývaná jako perská, se vyznačuje používáním limetky a šafránu, směsí masa s ovocem a ořechy a jedinečným způsobem vaření rýže.

Jídlo je lehce kořeněné s jemnou chutí a nebývá pálivé ani překořeněné.

A co je zde typické? Například bylinky podávané v kombinaci s ovocem, jako jsou švestky, granátová jablka, kdoule, sušené švestky, meruňky a rozinky.


  • Láká vás návštěva velké achaimenovské říše a Perského zálivu? Nabízíme vám exkluzivní dovolenou, na které vás provedeme těmi nejkrásnějšími místy a zajistíme za vás ubytování, stravování i dopravu. Přidejte se na cestu k nám!

Ghormeh sabzi


Jedno z nejstarších jídel v íránské kuchyni je právě Ghormeh sabzi. Tento guláš má kořeny v tradicích starých Peršanů, kteří věřili ve vyváženou stravu bohatou na bylinky a zeleninu.

Je považován za národní jídlo a v Íránu je velmi oblíbeným pokrmem.



Ash reshteh



Zdravá mísa plná perských nudlí „reshteh“, fazolí, cizrny, zelené čočky, s čerstvými bylinkami a zeleninou a ochucená kaškem. To je Ash reshteh.

Historie této polévky sahá až do roku 500 našeho letopočtu a je spojována s jarem a perským Novým rokem (Charshanbe Suri, také známým jako Festival ohně). Pokrm se sdílí s rodinou a přáteli a symbolizuje štěstí.

Vietnam

Vietnamská jídla jsou známá svou rozmanitostí. Jsou plná živin a nezbytných minerálů a vitamínů, které pomáhají posílit imunitní systém a dodat lidskému tělu potřebné palivo.

Kuchyně se skládá hlavně z čerstvé zeleniny a ovoce v kombinaci s různým kořením a bylinkami, jako je citronová tráva, máta, koriandr a listy thajské bazalky.


Ve většině jídel se používá hovězí, vepřové, kuřecí maso, ryby a různé mořské plody. A pokud byste si chtěli pochutnat na vietnamských závitcích, tak narozdíl od tradičních čínských jarních jsou ty vietnamské velmi lehké a obejdou se bez smažení.


Většina vietnamských autentických jídel má velmi nízký obsah tuku a kalorií. Dokonce i obří miska Pho obsahuje 300 až 600 kalorií a zadrží méně než 3 gramy tuku na misku, což znamená, že můžete sníst jednu misku Phở každý den.

Když už je řeč o této výborné polévce, pojďme si k ní říci více.


Phở


Phở je tradiční vietnamská polévka, která se skládá z rýžových nudlí, hovězího nebo kuřecího masa, zeleniny a koření. Je to chutné a zdravé jídlo, které je bohaté na bílkoviny, vlákninu a vitamíny.

Kromě toho v něm najdete spoustu koření a bylinek, které mu dodávají jedinečnou chuť (například kmín, koriandr, zázvor, česnek a chilli papričky).

Pojďme se podívat, jak je to u tohoto pokrmu s přípravou.

Základem Phở je vývar z hovězích nebo kuřecích kostí, který se vaří po několik hodin, aby získal svou bohatou a plnou chuť. Rýžové nudle se pak vaří zvlášť a do polévky se přidávají spolu s masem, zeleninou a kořením až při servírování.


Banh mi


Banh mi je druh bagety, jejíž název byl oficiálně přidán do oxfordského slovníku v roce 2011 jako typ vietnamského bagetového sendviče.

Nejčastěji se jedná o bagetu plněnou plátky grilovaného masa, nakládané zeleniny (daikon, mrkev), chilli papričky a lístky koriandru.

Jídlo pochází z francouzského koloniálního období a je možná jedním z původních fúzních pokrmů ve Vietnamu. Jeho název doslova znamená „pšeničný koláč“.

Kromě klasické verze bánh mì existuje mnoho dalších variant, například:

●     Bánh mì chả lụa: Sendvič s grilovaným vepřovým masem.

●     Bánh mì thịt nướng: Sendvič s grilovaným kuřecím masem.

●     Bánh mì pate: Sendvič s paštikou.

●     Bánh mì chay: Vegetariánský sendvič.


Zaujalo vás některé z jídel? Neváhejte ho s námi ochutnat při návštěvě těchto zemí! Každý rok pravidelně navštěvujeme tyto i i jiné asijské státy a dopřáváme si autentický zážitek v kombinaci s poznáním místní kultury a památek. Všechny naše zájezdy najdete na jedné stránce. A pokud vás zajímá více, neváhejte nás kontaktovat.



84 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

תגובות

דירוג של 0 מתוך 5 כוכבים
אין עדיין דירוגים

הוספת דירוג
bottom of page